EÄŸitim
Diyarbakır’da çocuklara mayın eğitimi
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki pek çok kişinin ölümüne ve sakat kalmasına neden olan mayın ve patlayıcı atıklarına karşı çocukları bilinçlendirmeyi amaçlayan 'mayın risk eğitimi' Diyarbakır'da başlatıldı.
Mayınsız Bir Türkiye GiriÅŸimi ve Uluslararası Mayın Yasaklama Kampanyası’nın (ICBL) çocuklara yönelik düzenlediÄŸi ‘mayın risk eÄŸitimi’ Diyarbakır’dan baÅŸlatıldı. Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi'nin de destek verdiÄŸi programda, ilk olarak IŞİD saldırısı nedeniyle Åžengal'den göç eden ve Diyarbakır'daki kampta kalan çocuklara eÄŸitim verildi.
7-12 yaÅŸ arası 100 çocuÄŸun katıldığı eÄŸitimlerde, çocuklara farklı bir cisim gördüklerinde dokunmamaları gerektiÄŸi anlatıldı. EÄŸitim iki eÄŸitmen tarafından verildi, iki çevirmen tarafından da çevrildi. EÄŸitim sonunda tüm çocuklara, konu hakkındaki hikâyelerin çizimlerle anlatıldığı kitaplar ve Arap alfabesinde Kürtçe olarak hazırlanan broÅŸürler dağıtıldı.
Mayınsız Bir Türkiye GiriÅŸimi Koordinatörü Muteber ÖÄŸreten, mayınlardan en fazla zararı sivillerin gördüÄŸünü, sivillerin de yüzde 25’ini çocukların oluÅŸturduÄŸunu söyledi. Yeni maÄŸdurların olmaması için eÄŸitim çalışması baÅŸladıklarını belirten ÖÄŸreten, "Çalışmayı Êzidi çocuklarıyla baÅŸlattık. Çünkü onların geldiÄŸi yerde patlayıcı yoktu. SavaÅŸ sonrası ülkelerine döndüklerinde patlayıcılar onlar için tehlike oluÅŸturacaktır. Verilen eÄŸitimle çocuklara yabancı bir nesneyle karşılaÅŸtıklarında dokunmamaları gerektiÄŸini anlatmaya çalıştık" dedi.
Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire BaÅŸkanı Semra Kıratlı da, Mayınsız Bir Türkiye GiriÅŸimi ve ICBL’nin 'Hayatta Kalanlar Ağı Projesi' kapsamında yapılan eÄŸitimler için seçilen 5 pilot bölgeden birinin kendi kentleri olduÄŸunu söyledi.
Çalışmaya Ä°HD, Baro ve Mazlum-Der gibi sivil toplum örgütlerinin de destek verdiÄŸine dikkat çeken Kıratlı, "Yapılan etkinlikle sivillerin patlayıcılardan nasıl korunmaları gerektiÄŸi aktarılıyor. Konu aslında tüm sivilleri ilgilendiriyor; ama toplumda en savunmasız çocuklar olduÄŸu için eÄŸitim onlara dönük yapılıyor. EÄŸitimde psikolog, çocuk geliÅŸimci ve özel eÄŸitim uzmanları yer alıyor" diye konuÅŸtu.
Kaynak: DHA
Henüz yorum yapılmamış.